piątek, 22 lipca 2016

Szybkie i łatwe danie obiadowe: medaliony z indyka na sosie z ricotty

Gotowanie to nie tylko jedna z moich pasji, to również sztuka, którą mam okazję uprawiać dla moich bliskich i dla samej siebie. Nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem, mimo to nie zrażam się i nadal eksperymentuję. Często zamiast robić zakupy według listy składników gotuję coś z tego, co akurat znajduje się w mojej lodówce. W ten oto sposób powstały medaliony z polędwicy indyczej na sosie z ricotty podane z opiekanymi ziemniakami. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. A efekt? Nieskromnie przyznam, że zaskoczył nawet mnie. 



Składniki (medaliony):

* 500 g polędwicy z indyka
* 300 g passaty pomidorowej
* 100 ml śmietanki kremówki
* 3 łyżki sera ricotta
* 100 g susznych pomidorów
* cebula
* ząbek czosnku
* 3 łyżki oleju
* słodka papryka w proszku
* sól
* pieprz

Składniki (ziemniaczki opiekane):

* 1/2 kg ziemniaków
* 3 łyżki masła
* koperek
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Smażymy na nim polędwicę pokrojoną w plastry o grubości ok. 2 cm. Kiedy ładnie zarumienią się z jednej strony dodajemy szczyptę pieprzu i soli do smaku. W czasie, gdy nadal będą się smażyć przygotowujemy sos. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dolewamy passatę. Czekamy aż się zagotuje po czym dodajemy śmietanę, ser i pokrojone w paski pomidory. Dokładnie wymieszne składniki gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Medaliony serwujemy na sosie, dekorujemy świeżym rozmarynem. 
Ziemniaki szorujemy i nacinamy. Na patelni rozpuszczamy masło wymieszane ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodajemy szczyptę soli i zdejmujemy z ognia. Roztopionym masłem polewamy ziemniaki. Pieczemy je ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ziemniaki posypujemy poszatkowanym koperkiem.


P.S. Mam nadzieję, że znajdą się tu osoby chętne do przetestowania przepisu. Chętnie poznam Wasze opinie. Jakość zdjęć nie jest niestety zachwycająca. Dopiero zaczynam swoją "przygodę" z fotografią. 





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie przyznam, że tak też smakuje. :) Jednak największym atutem tego dania jest łatwość jego przygotowania.

      Usuń