środa, 31 sierpnia 2016

Deser błyskawiczny - słoiczki szczęścia

Kiedy dzień zaczyna się od dobrych wieści warto celebrować każdą jego chwilę. Można cieszyć się spacerem po skąpanym w słońcu mieście, zakupami w galerii, kawą wypitą niespiesznie w przytulnej kawiarni i domowym deserem, którego wykonanie zajmie... 5 minut! Niech Was nie zwiedzie prostota tego deseru. Jego smak nie ustępuje takim specjałom, jak: suflet, creme brulee czy makaroniki. Kolejnym wielkim atutem jest fakt, że nawet niespodziewani goście nie będą dla Was problemem.


Składniki:

* 50 g ciastek zbożowych (np. Belvita) lub maślanych
* 4 łyżki serka homogenizowanego
* garść jeżyn lub borówek
* 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
* 2 kostki czekolady - mlecznej lub gorzkiej

! Podane ilości dotyczą dwóch porcji deseru serwowanych w małych słoiczkach.

Sposób przygotowania:

Ciastka włożyć do woreczka i pokruszyć (dzięki temu kuchnia nie będzie wyglądać jak po wybuchu bomby). Powstały proszek wysypać na dno słoiczka. Dodać warstwę serka i warstwę umytych owoców. Następnie polać syropem klonowym i udekorować czekoladą. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce. Dzięki kilkunastu minutom oczekiwania syrop spłynie aż do samego dna, nadając każdej z warstw dodatkowy słodki posmak.







2 komentarze:

  1. Modne są ostatnio te desery podawane w słoiczkach i musze przyznać, że piękne to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Nie bez powodu mawia się przecież, że "je się oczami". Zdarzyło mi się jednak kilka razy nieprzyjemnie rozczarować. Desery wyglądały nieziemsko, ale smakiem nie zachwycały.

      Usuń